2016/12/28

Misteri Seorang Isteri...

Dalam perkataan MISTERI adanya perkataan ISTERI.

MISTERI... ISTERI

ISTERI... MISTERI

Fuh...meremang bulu roma. Kan

2016/12/27

Baiki Structured Data Errors Blogger

3 langkah untuk baiki Structured Data Errors

Step 1: Find the Keyword position
Step 2: Comment the Existing Markup. How to comment in HTML?
Let consider we need to comment <meta expr:content='data:blog.metaDescription' itemprop='description'/>. Introduce <!-- --> to comment HTML. Eg: <!-- <meta expr:content='data:blog.metaDescription' itemprop='description'/> --> is commented.
Step 3: Paste the Proposed Markup below the commented code. Now let’s start Fixing our Blog.


Add additional data to Blog Schema

Step 1: CTRL+F → http://schema.org/Blog

Step 2: Existing markup: To be commented
<div itemscope='itemscope' itemtype='http://schema.org/Blog' style='display: none;'>
<meta expr:content='data:blog.title' itemprop='name'/>
<b:if cond='data:blog.metaDescription'>
<meta expr:content='data:blog.metaDescription' itemprop='description'/>
</b:if>
</div>

Step 3: Proposed markup: To be pasted
<div itemscope='itemscope' itemtype='http://schema.org/Blog' style='display: none;'>
<meta expr:content='data:blog.title' itemprop='name'/>
<meta content='YOUR NAME' itemprop='creator'/>
<b:if cond='data:blog.metaDescription'>
<meta expr:content='data:blog.metaDescription' itemprop='description'/>
</b:if>
<meta content='LOGO URL' itemprop='image'/>
</div>

Fix Blogger BlogId, PostId Errors in Structured Data

Step 1: CTRL+F → data:blog.blogId
You may find this keyword in 2 places. Do the following change in both the places.

Step 2: Existing markup: To be commented
<meta expr:content='data:blog.blogId' itemprop='blogId'/>
<meta expr:content='data:post.id' itemprop='postId'/>

Step 3: Proposed markup: To be pasted
<meta expr:content='data:blog.blogId'/>
<meta expr:content='data:post.id'/>

Fix Headline Missing Blogger Structured Data Error

Step 1: CTRL+F → post-title entry-title
You may find this keyword in 2 places. Do the following change in both the places.

Step 2: Existing markup: To be commented
<h3 class='post-title entry-title' itemprop='name'>
<b:if cond='data:post.link or (data:post.url and data:blog.url != data:post.url)'>
<a expr:href='data:post.link ? data:post.link : data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</h3>

Step 3: Proposed markup: To be pasted
<h1 class='post-title entry-title' itemprop='headline'>
<b:if cond='data:post.link or (data:post.url and data:blog.url != data:post.url)'>
<a expr:href='data:post.link ? data:post.link : data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</h1>

Fix mainentityofpage Missing and Required Structured Data Error

Step 1: CTRL+F → http://schema.org/BlogPosting
You may find this keyword in 2 places. Do the following change in both the places.

Step 2: Existing markup: To be commented
<div class='post hentry uncustomized-post-template' itemscope='itemscope' itemtype='http://schema.org/BlogPosting'>

Step 3: Proposed markup: To be pasted
<div class='post hentry uncustomized-post-template' itemprop='blogPost' itemscope='itemscope' itemtype='http://schema.org/BlogPosting'>
<meta expr:itemid='data:post.link' content= 'data:post.link : data:post.url' itemType='https://schema.org/WebPage' itemprop='mainEntityOfPage' itemscope='itemscope'/>

Fix for Publisher Errors in Structured Data

Step 1: CTRL+F → class='post-timestamp'
You may find this keyword in 2 places. Do the following change in both the places.

Step 2: Existing markup: To be commented
<span class='post-timestamp'>

Step 3: Proposed markup: To be pasted
<div itemprop='publisher' itemscope='itemscope' itemtype='https://schema.org/Organization'>
<div itemprop='logo' itemscope='itemscope' itemtype='https://schema.org/ImageObject'>
<meta content='LOGO URL' itemprop='url'/>
<meta content='600' itemprop='width'/>
<meta content='60' itemprop='height'/>
</div>
<meta content='COMPANY NAME/BLOG NAME' itemprop='name'/>
</div>
<span class='post-timestamp'>

Fix Image Structured Data Blogger Error

Step 1: CTRL+F → data:post.firstImageUrl

Step 2: Existing markup: To be commented
<b:if cond='data:post.firstImageUrl'>
<meta expr:content='data:post.firstImageUrl' itemprop='image_url'/>
</b:if>

Step 3: Proposed markup: To be pasted
<div itemprop='image' itemscope='itemscope' itemtype='https://schema.org/ImageObject'>
<b:if cond='data:post.firstImageUrl'>
<meta expr:content='data:post.firstImageUrl' itemprop='url'/>
<b:else/>
<meta content='LOGO URL' itemprop='url'/>
</b:if>
<meta content='800' itemprop='width'/>
<meta content='800' itemprop='height'/>
</div>

And

Step 1: CTRL+F → data:post.thumbnailUrl

Step 2: Existing markup: To be commented
<b:if cond='data:post.thumbnailUrl'>
<meta expr:content='data:post.thumbnailUrl' itemprop='image_url'/>
</b:if>

Step 3: Proposed markup: To be pasted
<div itemprop='image' itemscope='itemscope' itemtype='https://schema.org/ImageObject'>
<b:if cond='data:post.thumbnailUrl'>
<meta expr:content='data:post.thumbnailUrl' itemprop='url'/>
<b:else/>
<meta content='LOGO URL' itemprop='url'/>
</b:if>
<meta content='800' itemprop='width'/>
<meta content='800' itemprop='height'/>
</div>

Fix Blogger dateModified Recommended Structured Data Error

Step 1: CTRL+F → abbr class='published'
You may find this keyword in 2 places. Do the following change in both the places.

Step 2: Existing markup: To be commented
<b:if cond='data:post.url'>
<meta expr:content='data:post.url.canonical' itemprop='url'/>
<a class='timestamp-link' expr:href='data:post.url' rel='bookmark' title='permanent link'><abbr class='published' expr:title='data:post.timestampISO8601' itemprop='datePublished'><data:post.timestamp/></abbr></a>
</b:if>

Step 3: Proposed markup: To be pasted
<b:if cond='data:post.url'>
<meta expr:content='data:post.url.canonical' itemprop='url'/>
<a class='timestamp-link' expr:href='data:post.url' rel='bookmark' title='permanent link'><abbr class='published' expr:title='data:post.timestampISO8601' itemprop='datePublished'><data:post.timestamp/></abbr></a>
<meta expr:content='data:post.lastUpdatedISO8601' itemprop='dateModified'/>
</b:if>

Fix Blogger datePublished Format Structured Data Error

Exit the HTML Template Editor.
Go to"Settings"→Choose "Language and formatting".
Select Timestamp Format like "21/09/2016" (dd/mm/yyyy).
Click"Save"
Check "Google Structured Data Testing Tool"

Doktor terpotong kepala kemaluan menggunakan laser semasa bersunat

Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik, Alias terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Alias segera mendekati Amin.

Alias: Kenapa menangis?
Amin: Aku datang untuk ujian darah.
Alias: Kau takut ke? Ujian darah aje pun.
Amin: Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah terpotong jari aku.
(Mendengarkan penjelasan Amin, Budin menangis.)
Amin: Eh, kenapa pula kau menangis?
Budin: Aku datang untuk ujian air kencing


Tersenyum Alias keluar dari bilik rawatan selepas ujian darahnya.


Budin: Si Amin tadi keluar menangis, tapi kau pulak tersenyum sudah kenapa?
Alias: Tadi kan aku buat ujian darah, tapi kapas dan tisu pulak dah habis. Nurse cantik tu hisaplah jari aku.
Budin: OOOO (kata Budin sambil tersengih-sengih)
Alias: Kau tersengih pulak, tadi menangis?
Budin: Kapas dan tisu kan dah habis, aku datang buat ujian air kencing  hehehe... nurse cantik...


BERITA LAIN...

KUALA LUMPUR : Seorang kanak-kanak lelaki mungkin terpaksa menanggung kecacatan pada zakar sepanjang hidup selepas bahagian kepala kemaluannya terpotong ketika berkhatan menggunakan kaedah laser.

Dalam kejadian kira-kira jam 8 malam pada 20 Disember lalu, mangsa yang berusia 10 tahun dibawa bapanya untuk berkhatan di sebuah klinik keluarga di Cheras, di sini.

Bagaimanapun, ketika sedang menjalani proses berkhatan, doktor memberitahu bapa mangsa, kepala kemaluan kanak-kanak itu telah terpotong secara tidak sengaja.

Bapa mangsa yang juga seorang guru sebuah sekolah menengah kemudian membawa anaknya ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras, sebelum disarankan untuk menjalani rawatan penyambungan semula di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

''Selepas menjalani rawatan, bapa mangsa kemudian membuat laporan polis berhubung kecuaian yang dilakukan doktor terbabit sebelum dia ditahan untuk siasatan lanjut.

2016/12/23

Jemaah Jumaat Yang Tak Senonoh

Jemaah Jumaat Yang Tak Senonoh


1)Pergi masjid awal,tetapi tidak berniat iktikaf.Solat tahiyyat masjid pun dia tak buat.Cuma dia ingat baca doa tidur sahaja.

2)Pergi masjid dengan memakai attar original berperisa bawang atau malboro lights (dan seumpama dengannya).Bila dia kepak tangan nak angkat takbir,boleh kena athma orang sebelah tercium bau attar dia.
Kalau boleh,bagi yang attar originalnya kuat sangat bau,belilah minyak wangi.Begitu juga kalau anda seorang perokok(tulisan ini bukan untuk bahaskan hukum rokok ya!),tonyohlah miswak dan sapulah minyak wangi,haruman tembakau tidak harum pada hidung orang lain,walaupun kita suka.

3)Pergi masjid,pakai kain pelikat,naik motor,kain terselak nampak lutut.Cuma burung sahaja tak sempat terbang.Mujur.

4)Datang masjid,parking kereta dekat tempat yang tak sepatutnya.Lepas tu solat ba'diyah lama lama padahal orang di luar sudah mula menyumpah-nyumpah.

5)Kanak-kanak berumur 4-6 tahun bercakap ketika khutbah itu biasa,cuma ada sebahagian kanak kanak berusia 20an,30an,40an,50an yang masih juga tak faham kalau masa khutbah kena diam.

6)Mentang-mentang khatib berkhutbah tak sedap,dia balun tidur,tersengguk-sengguk sampai punggung terangkat.Bila orang qamat,boleh selamba sahaja standby nak angkat takbir.Oi bang,wudhu awak dah batal!

7)Kalau dekat kampung-kampung biasa hari Jumaat ada orang sedekah pisang.Patut sebiji seorang,dia bantai bawa lari sesikat isi dalan raga motor.

8)Pergi kerja pandai pakai baju kerja,pergi dating bukan main segak bergaya,tapi ke masjid baju macam sudah jadi papa kedana,bila ditanya zuhud katanya!Halo sedara,zuhud bukan kena pakai baju buruk!

9)AJK mesjid bersungguh nak kutip derma Jumaat sampai masa khatib tengah khutbah pun ada lagi budak budak jalan dalam saf bawak tabung.

10)Ni penyakit tak kena tempat.Masa khutbah bukan main lagi gentel tasbih.Masa khutbah bukan masa nak gentel tasbih,ini masa kena beri tumpuan dan dengar!

11)Ini lagi satu hal.Memang awak tak bercakap masa khutbah,tapi dok tulis status FB,scroll instagram,balas WhatsApp,search people neaeby kat wechat....ini sama sahaja dengan berborak dengan orang sebelah!

Jadi...
Kalau ada di antara kita pernah buat perkara tak senonoh di atas,bawa-bawalah bertaubat ya,dan sama-sama ubah.

2016/12/22

Mandi Kolam Tak Pakai Bra.

Suami: Ramai betul pelancong luar negara yang datang Selangor untuk main air di Sunway lagoon, kat sana tadi abang nampak ramai mat saleh yang mandi tak pakai bra!!!

Isteri: Habis tu abang tengoklah! Suka la tuh,,,

Suami: Buat apa nak tengok? Mereka semua lelaki!!!

2016/12/20

Azam Tahun Baru Saya...

Insyaa Allah 2017 ni azamnya mengurangkan berat makanan saya...

2016/12/16

Hari 1st - Ho Chi Minh City, Vietnam.

Sampai je hotel lebih kurang pukul 7.00 waktu Vietnam (8.00 malam Malaysia)

Check in di Kelly Hotel.
Hotel ni 3 bintang je.,..
Dan hotel2 di vietnam memang kebanyakkannya 3 bintang sahaja...

Semua urusan checkin dilakukan oleh Tour Guide dan Group leader dari Tabung Haji Travel.


Acara yang dinantikan semua orang...
Makan time...

Yang bagusnya ikut pakej Tabung Haji Travel ni, semua masalah pasal mencari makanan halal di Ho Chi Minh akan diselesaikan Tabung Haji Travel... Tak payah pening kepala nak fikir makan dekat mana...




Restoren halal yang Tabung Haji Travel pilih pulak memang yang terkenal di Restoren Halal yang terkenal di Ho Chi Minh ni...

Malam pertama, kami makan di restoren Kampung Melayu...

2016/12/15

Itinenary Vietnam 9 Disember 2016 - 12 Disember 2016

Pakej: Tabung Haji Travel 
Lokasi : Ho Chi Minh

Harga : RM 1650.00 per pax.
Full Board: Pakej termasuk tiket kapal terbang, makan di restoren halal, tiket masuk ke tempat lawatan termasuk sekali tip tip kepada yang berkenaan.

Group: 20 orang.
Hotel: Kelly Hotel
Bilik: Twin Sharing, Queen bed atau triple sharing...






Waktu berlepas dari KLIA sepatutnya 2.45 petang.
Waktu berlepas sebenar 3.45 petang...
Hampeh punya MAS!!!
Buang masa dekat airport...




Waktu tiba 4.45petang waktu vietnam (5.45 petang waktu Malaysia)
Keluar je airport lebih kurang pukul 6.00 petang (waktu vietnam)... Dah gelap gelita...
Malam dah wei...



Bersambung Vietnam Part 2.

2016/12/09

Apa manfaat kacang kacang, kismis dan buah tin?

Apa manfaat kacang kacang, kismis dan buah tin?


Berikut ini adalah beberapa manfaat di antaranya :-

Kacang Kacang

Manfaat Kacang Kacang
1. Untuk kesehatan karena kacang dipercaya boleh mencegah berbagai penyakit seperti jantung dan kolestrol.

Khasiat dan Kegunaan Kismis:-

1. Sebagai antioksidant
2. Melindungi hati.
3. Memperbaiki circulation (termasuk bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam (bruise) dan kabur pandangan)
4. Melawaskan pembuangan air besar.
5. Memperbaiki tone dan keanjalan kulit
6. Membantu pelajar meningkatkan memori dan hafalan (tradisi perubatan Islam).
7. Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.
8. Memperlancar peredaran darah
9. Mencegah gejala anemia
10. Sebagai ubat sulit buang air besar
11. Dapat mecegah cancer kerana sumber antioksidan yang tinggi. Antioksidan yang tinggi ini dapat bermanfaat untuk mencegah penyebaran dan juga pertumbuhan sel-sel cancer yang ada di dalam tubuh kita.


Buah Tin

Buah Tin adalah salah satu buah yang disebut oleh Allah SWT dalam Alqur'an, Bahkan nama buah ini di abadikan sebagai nama sebuah surat di dalamnya. Selain itu buah tin juga termasuk buah yang disukai oleh Nabi Muhammad SAW dan dipercaya memiliki berbagai khasiat dan manfaat.
Dan inilah berikut adalah anatara kebaikan uah tin untuk Kesehatan:

Dapat Membantu Melancarkan Pencernaan
Kandungan buah tin memiliki efek pencahar yang dapat menyembuhkan penyakit sembelit kronuk atau masalah usus dan lambung.

Boleh Membantu Mencegah Osteoporosis
Kandungan kalsium yang tinggi membuat buah tin dapat menjadi alternatif sumber kalsium bagi yang alergi produk susu sehingga Anda dapat terhindar dari resiko osteoporosis.

Untuk Menjaga Tekanan Darah dan Mencegah Penyakit Jantung
Kandungan kalium dan omega 3&6 dalam buah tin dapat menjaga tekanan darah sekaligus melindungi jantung dari serangan jantung koroner.

Sebagai Anticancer
Kandungan fenol dan coumarin dalam buah tin berfungsi untuk mencegah cancer payudara, prostat, dan menghambat pertumbuhan sel cancer dalam tubuh,

Sebagai Anti Bakteri
Buah tin sangat dipercayai mapay untuk membunuh bakteri yang mengganggu kesehatan tubuh.
Untuk Menambah Darah
Buah tin merangsang pembentukan hemoglobin dalam darah, sehingga sangat bagus digunakan bagi pengudap anemia.

Penyakit Asma
Menurut para pakar kesehatan, Buah Tin juga bermanfaat untuk membantu bernafas normal bagi penderita sesak napas atau asma.
Buah ini memang jarang dibawa balik namun untuk membelinya di tanah suci harga buah tin ni murah,

2016/12/08

Perubahan Ke Arah Kebaikan.

1. Sebagai mahluk Allah yang normal kita kerap perlu membuat perubahan mengikut keperluan persekitaran dan keperluan masa dan keadaan

2. Biasanya kita berubah kepada yang lebih baik.

3. Terdapat banyak proses perubahan atau penghijrahan dalam bentuk fisikal dan minda

4. Menjadi kebiasaannya sebarang proses perubahan terpaksa kita alami dengan kesusahan terutamanya jika buat perubahan minda dan sikap

5. Permindahan daripada zone selesa dan baik kepada zone yang mencabar merupakan satu proses yang sukar tapi perlu dilakukan

6. Jika kita enggan atau tidak berpindah kita tidak akan menikmati Esok yang lebih baik insyaAllah

2016/12/07

2016/12/06

Tindakan Pantas JKR


4 Hari & Selama Lamanya JKR Jasa Kepada rakyat
Jalan sementara telah disiapkan...

2016/12/02

Untungnya mempumyai isteri yang bijak berjimat

Untungnya mempunyai isteri yang bijak berjimat

Suami : Sayang, ni ada 20 ringgit.. ambik laa untuk buat belanja keperluan rumah untuk 3 hari ... Harap harap boleh cukup seminggu..

Isteri : Baiklah bang.. untuk setahun pun boleh pakai

Suami : Betul ke cukup sayang?...

Isteri : Insya'Allah cukup bang..

Suami : Nak belikan apa Sayang untuk cukup setahun tu?

Isteri : Beli kalender... tahun 2017... boleh pakai untuk setahun..

Suami : aduhhhhhh...

Jadual dan tarikh pembayaran gaji 2017 Kakitangan Awam

Jadual dan tarikh pembayaran gaji 2017 Kakitangan Awam


Berikut adalah Jadual Dan Tarikh Pembayaran Gaji bulanan bagi tahun 2017 untuk rujukan serta semakan Penjawat Awam atau Kakitangan Awam semua Kementerian / Jabatan Persekutuan seluruh negeri di Malaysia.

Jadual Pembayaran Gaji Bulanan Bagi Tahun 2017 yang disertakan ini adalah rasmi berdasarkan rujukan surat pekeliling Tarikh dan Peraturan Pembayaran Gaji terkini yang telah dikeluarkan oleh Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM).


2016/12/01

password wifi

CUTI SEKOLAH......


Anak Buah: Mak long, apa password wifi?

Mak Long: kau ni nak datang umah maklong ke nak main tepon?

Anak Buah: Panjang gila password. sambung ke jarak?

2016/11/30

selamat bersidang kepada perwakilan PAU.

Saya ucapkan selamat bersidang kepada perwakilan PAU.


Saya harap Ringgit akan bertambah kukuh minggu ini.

2016/11/23

Suami Gila Isteri Jiran...

Suri: Abang, sejuk hati saya tengok suami jiran sebelah rumah kita tu...

Laki: Ape halnya sampai awak yang sejuk hati?!

Suri: Ye laaaa, tiap tiap hari bila suami dia balik kerja... Mesti bagi isteri dia bunga, kiss dan coklat...

Laki: Habis tu kenapa???

Suri: Kenapa ek abang tak buat macam tu….?

Laki: Hishhhhh!! Awak ni... Gila ker!!!?? mane saya kenal dia!!!!

Suri: *&#$%^&*%**%

2016/11/17

Good Morning...



Who will work in my absence?
Sun askes entire world

During sunset

Everyone remained silent....

But candle whispered

"Will try my LEVEL BEST...."

It's not the matter of
SIZE or STATUS, but

It's the ATTITUDE that SHINES...

Good Morning....

2016/11/10

Pesanan Buat KERAjaan...

Berita TV sekarang dah jadi propaganda KERAjaan.

Hari hari keluar berita tentang penyeludupan, penyelewengan dan penyorokan barangan kawalan subsidi.

Hari hari juga keluar berita tentang keritisan subsidi...

Isu yang dibangkitkan telah menjadi rahsia yang diketahui umum sejak zaman tok kaduk lagi.

Wahai KERAjaan...

Kalau dah tiada duit, mengaku sahaja.

Tariklah subsidi kami...

Kami sebagai rakyat yang bodoh rela diperas sehingga putih tulang kami...

Tapi jangan tipu kami...
Jangan momokkan kami dengan dakyah takut kamu...
Jangan kamu berlagak mengeluarkan alasan alasan bijak kamu.
Jangan dibanding  beza dengan harga negara luar.

Kamu tahu itu tidak benar...

Ianya bahan lawak...

Orang politik juara sebenar MAHARAJA lawak...

Kos ECRL Tinggi - Mereka Yang Berpengalaman Tapi Kritik Semuanya Bodoh, Yang Pandai Hanyalah Pro 1MDB



Pada kos sebanyak RM91.67 juta bagi setiap kilometer, pembinaan Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) menjadi salah satu daripada laluan kereta api dan kargo antara negeri yang paling mahal yang akan dibina di dunia, menurut pemain industri.

"Ia boleh menjadi projek infrastruktur kereta api yang paling mahal di dunia dalam kelasnya...Ia projek yang baik tetapi tidak pada harga yang tidak masuk akal ini," kata seorang eksekutif dari sebuah syarikat pembinaan.

Seorang penganalisis yang enggan namanya didedahkan turut bersetuju. "Terdapat unsur terlebih bayar tetapi tidak pasti apa perkaranya. Pengangkutan kereta api negeri tidak secara umumnya menelan kos yang begitu banyak."

Apabila ditanya sama ada harga yang tinggi itu mungkin kerana keperluan untuk membina terowong melalui banjaran gunung Titiwangsa, beliau menjawab 'tidak', memetik laporan oleh theedgemarkets.com. - Mkini 

"Di manakah rasionalnya apabila kos pembinaan bernilai RM55 bilion, ini bermakna 1 kilometer boleh dianggarkan mencecah RM91 juta, sedangkan landasan berkembar dari Negeri Sembilan ke Johor Bharu hanya berjumlah lebih kurang RM3 juta secara keseluruhannya," kata beliau, memetik laporan Sinar Harian Online.

Mengulas lanjut, laporan yang sama berkata, eksekutif berkenaan menganggarkan kos pembinaan landasan kereta api itu boleh dilakukan pada hanya RM36 bilion.

Beliau berkata, rakan sekerja industri pembinaan yang berasal dari Eropah pula percaya kos untuk pembinaan projek itu ialah RM32 bilion bagi keseluruhan laluan.

"Kedua-dua anggaran tersebut termasuk kos untuk membina terowong melalui banjaran gunung Titiwangsa," kata beliau lagi.

Itu kata professional dalam bidang mereka yang berkaitan sepertimana laporan paper2 .... di bawah ini pula saya kongsikan emel pandangan daripada seorang pengomen yang biasa kita baca di beberapa blog ternama, iaitu Rahman JPC yang pernah terlibat aktif dalam industri pengangkutan khususnya keretapi -

1) Sungguh pun telah bersara selama 13 tahun daripada perkhidmatan kerajaan, namun saya masih lagi berinteraksi dengan pakar runding dalam industry perkereta apian.



2) Malahan pada akhir 2013 saya berkesempatan mengadap baginda Sultan Johor untuk berbincang mengenai industry rail khusus nya projek landasan berkembar elektrik 'Gemas-JB'. Dalam dialog saya dengan baginda Sultan, saya sempat membangkitkan 'rationale' mengapa ianya TIDAK perlu ditawarkan kepada syarikat dari Negara China dengan harga yang jauh lebih mahal jika di banding dengan syarikat2 tempatan yang saya yakin mempunyai kepakaran untuk melaksanakannya. Baginda yang banyak pengetahuan mengenai industry rail telah berkenan mengambil maklum.



3) Saya telah juga berkesempatan untuk berjumpa dengan Tun Mahathir di mana beliau bersependapat bahawa setelah berjaya melaksanakan hampir semua projek2 rail di dalam negara, maka tiada sebab projek2 berikutnya perlu ditawar kepada syarikat rail daripada negara2 lain. Malahan Tun berpendapat sudah sampai masa nya syarikat2 tempatan kita pula yang memasarkan kepakaran mereka kepada negara2 membangun yang lain.



4) Hanya terdapat satu projek yang nilai nya agak besar (rm400 juta) yang di tawar kan kepada syarikat IRCON (Indian Railway Construction Co.) dengan menggunakan kaedah 'counter trade/ offset'dengan pembekalan minyak sawit bagi mengatasi sabotaj daripada 'anti palm oil lobby' yang berpusat di USA.



5) Bagi negara2 yang sedang membangun, dan  mempunyai hasil bumi yang kaya, maka kaedah  ini amat berkesan untuk mengujudkan 'win win situation'.



6) Ada ura2 pada satu ketika dahulu untuk memberikan jajaran rel berkembar Seremban-JB  kepada syarikat daripada negara China dan jajaran Ipoh-Padang Besar kepada IRCON (India). 



7) Namun di hari2 terakhir Tun Mahathir menjadi PM, kedua2 jajaran tersebut telah ditawarkan kepada syarikat tempatan dengan harga keseluruhan rm14 bil .



8) Setelah Pak Lah mengambil alih sebagai PM, tawaran tersebut telah ditarik balik degan alasan kerajaan tiada peruntukan.



9) Mungkin atas desakan pihak tertentu jajaran Seremban-Gemas telah akhirnya di tawarkan kepada IRCON dengan kos lebih kurang rm5 bil, dan jajaran Ipoh-Padang Besar kepada syarikat tempatan  dengan kos lebih kurang rm14 bil.



10) Saya telah mendapat maklum bahawa  jajaran Gemas-JB  telah akhirnya ditawarkan kepada syarikat daripada Negara China dengan harga lebih kurang rm7.5 bil.(sungguh pun sudah bertahun tertunda khabar nya projek ini masih belum di mulakan).



11) Maklumat yang ingin saya kongsi bersama ialah mengenai kos keseluruhan projek untuk jarak lebih kurang 700 km yang pada mulanya  hanya rm14 bil (sebut harga syarikat tempatan) telah melambung kepada rm26 bil.



12) Sungguh pun demikian bagi jarak yang lebih kurang sama kerajaan Malaysia telah rela menerima harga  yang saya rasa lansung tidak masuk akal bagi projek ECRL (rm55 bil).



13) Sebaik sahaja kami (rakan2 perunding) mendapat maklum bahawa ECRL akan di bina dengan harga yang begitu fantastis, kami turut  tergamam. Kami sedar bahawa projek ini telah di fikirkan sejak 2008 lagi tetapi pihak perunding jelas menyatakan 'it is going to be a non starter'.



14) Kajian kemungkinan ( feasibility study ) tidak dibuat. Kami yakin 'ridership' nya ( penumpang ) serta 'volume cargo' nya tidak langsung memberi justifikasi yang kuat untuk membinanya sekarang. KTMB kerugian hampir setiap tahun  dan memerlukan bantuan  rm beratus juta (hutangnya tidak mungkin dapat dibayar balik). Projek yang tidak diperlukan sekarang sudah pasti menaikkan kos penyelenggaraan dan memburukkan lagi kedudukan kewangannya.



15) Sebagai panduan (rule of thumb), kos membina 1 km landasan berkembar ialah rm30 juta. Ini termasuk 'earth works', 'structures' 'signaling and comms', 'electrification' dan 'rail installation'.



16) Bagi ECRL kosnya dianggar sebanyak rm90 juta untuk 1km dan ini sungguh tak masuk akal ! Ini pun kami mendapat maklum bahawa ianya 'single line' dan tiada 'electrification' - bemakna kos sebenar akan jauh lebih murah daripad kos panduan rm30 juta per 1km. Berdasarkan panduan ini kos keseluruhan ECRL tidak mungkin melebihi rm 20/25bil .



17) CCCC, syarikat yang dikenalpasti untuk melaksanakan projek raksasa ini mempunyai 'business practice' yang kurang 'ethical' dan pernah disenarai hitam oleh 'badan dunia'. 'Track record' nya juga tidak menyakinkan.



18) Amat menghairankan dengan sikap kerajaan pusat negara China. 'corruptor' perseoranagn dihukum berat, tetapi dalam international relation,  'institutional curruption' digalakkan  demi 'survival' negara mereka. Banyak negara2 mundur dan membangun telah terpengaruh. Sedihnya Malaysia  sudah pun digolongkan  sebagai Negara yang sudah hilang maruah dan dihimpunkan dalam kelompok negara 'desperate'



RUMUSAN



Saya telah membuat kesimpulan bahawa projek ini sengaja diwujudkan bagi membolehkan 'lanun2 berdaftar' ini merompak  degan cara terhormat sekali lagi.



Pinjaman diberi tetapi bayaran baliknya ditunda selama 7 tahun. Bijak  sungguh 'modus operandi' yang amat lick ini - kos projek sengaja digelembungkan untuk mereka menikmati hasilnya sekarang , dan anak2 dan cucu2 kita dibebankan dengan  pembayaran balik -  'cukup celaka' !



Projek ini wajib dibatalkan dan jika mahu diteruskan juga, ianya perlu diodit terutama dari segi kosnya.



wallahu aklam.



hj Abdul Rahman hj mohd noor,

mantan pegawai kanan MOT,  

mantan ahli lembaga pengarah KTMB.

                          **************************

Kajian mendalam dah dibuat bertahun2 dulu .... ? Standardlah jawapan sebegitu dari kerajaan. Pelaburan 1MDB - Petrosaudi dulu pun dikatakan telah disempurnakan kajian2 bagai. Akhirnya terdedah juga rupa2nya kajian tahi kucing.  Duit lesap, lidah terbelit dan kesemua kabinet dilihat bodoh oleh rakyat.

Kita tidak menolak pembangunan. Apa yang kita mahu adalah KETELUSAN. 

PS - Tajuk artikel itu memang benar pun.... Yang kita nampak setuju dan sokong sangat2 projek ECRL dengan kosnya yang WORLD RECORD itu secara kebetulan adalah mereka yang turut sama menyokong skandal 1MDB. 

Apakah maksud disebaliknya ? 

2016/11/03

Hakikat Sebenar BR1M

Terdapat sebuah kolam pancing Ikan yang yuran masuknya sebanyak RM20 setiap kali masuk kolampancing.

Siapa yang tidak dapat memancing ikan walaupun seekor, akan diberikan saguhati berupa seekor ayam.

Dalam seminggu, berita tersebut cepat tersebar dikalangan pemancing. Kolam pancing tersebut menjadi tarikan ramai dan semua gembira apabila membawa balik seekor ayam.

Satu hari seorang pemancing bertanya kepada tuan kolam itu.

Awak tak rugi ke buat macam tu?

Dia jawab untung gila.

Sebenarnya dia ada ladang ayam tapi ayam tak laku.

Sebenarnya kolam ikan itu memang tiada ikan pun.

Macam Bagi BR1M tapi ambil semula GST...

Politik Dari Kaca Mata Kanak Kanak....

 Pada suatu malam, Ketika sedang makan malam sekeluarga, si anak yang berusia 9 tahun bertanya pada si ayah, 

"Ayah, apa itu politik?".

Jawab ayah, 

"Politik itu macam keluarga kita, ayah dapatkan wang untuk keluarga kita, ayah adalah kapitalis. Mama gunakan wang untuk menguruskan keluarga kita, jadi mama adalah kerajaan. 

Kakak pembantu rumah kita adalah golongan pekerja. Kamu adalah rakyat dan adik kamu adalah generasi masa depan. Faham?"

Semalaman si anak berusia 9 tahun itu tidak dapat lelapkan matanya berfikir tentang politik. Sehingga akhir sekali dia menjadi jemu dan hampir terlelap. 

Pada waktu itulah, si adik buat perangai. Meraung tengah-tengah malam pulak. 

Si anak itu pergi ke bilik ibu dan ayahnya hendak memberitahu bahawa adiknya yang bernama Ana itu sedang meraung kerana pampersnya sudah penuh najis.

Sampai di bilik dia lihat ibunya sedang lena tidur. Walau berkali-kali dipanggil, si ibu tetap tidur. Dilihat si ayah pula tiada di sebelah ibu. 

Jemu mengejutkan ibu yang lena, si anak mengambil keputusan ke bilik pembantu rumah. 

Bila dibuka pintu bilik pembantu rumah, si anak melihat si ayah berada bersama-sama dengan pembantu rumah. 

Akhir sekali si anak terpaksa menyalin pampers adiknya sendiri.

Sewaktu sarapan pagi esoknya, Si ayah bertanya kepada si anak 

"Dah faham apa itu politik?"

Si anak yang sedang makan dengan selambanya menjawab 

"Dah". 

Lantas si ibu mencelah 

"Jadi apa dia politik tu?"

Si anak tanpa mengangkat muka melihat ayah dan ibunya, dengan tenang menjawab. 

"Sewaktu kerajaan sedang asyik tidur, golongan kapitalis menodai golongan perkerja. 

Akibatnya rakyat terabai dan masa depan bergelumangan dengan najis. Itu lah politik".


Politik

2016/11/02

Yang Naik Pasti Akan Turun

Apa nak peliknya...Semalam ia naik....

Dekat hari memangkah nanti, dia turun balik dengan drastiknya.....

Masa tu semua cair n tergoda...

Hasilnya sampai bila bila la...
Past tense, present tense and future tense......

Merokok di dalam kereta

Ada sebuah kereta di depan, anak-anak kecil penuh dalam kereta dengan isteri...

Cuma yang tak sedap tengoknya, si ayah yang memandu itu...

Dengan selambanya merokok. Berkepul-kepul asap dalam kereta...

Mungkin kesihatan anak tak sepenting membuat anak yang dikatakan rezeki dari Tuhan itu.

Mungkin juga lelaki itu hanya fikir kahwin ini untuk sedap saja, dapat anak, jaga ala kadar saja...

Aku tak nak pukul rata semua, sebab aku kenal juga rakan perokok yang tak merokok dalam kereta tatkala si kecil menumpang sama. Cuma itulah, puak-puak perokok yang anggap dunia ini dia yang punya.

Sila meninggal. Tolong jangan membiak.

2016/10/22

Kesimpulan Pembentangan Bajet 2017

Kesimpulan Pembentangan Bajet 2017

Berikut adalah isi (intipati) daripada ucapan bajet daripada Menteri Kewangan sebentar tadi:

1) Bajet 2017 memperuntukkan RM260.8 bilion, 3.4% lebih tinggi daripada Bajet 2016 sebelum ini.

2) Kerajaan menjangka untuk mencapai 3% defisit fiskal pada tahun 2017.

3) Hanya 2.1 juta pembayar cukai pendapatan daripada 14.6 juta jumlah tenaga kerja negara.

4) Tiada kenaikan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) untuk 2017.

5) Ekonomi sesebuah negara berkait rapat dengan persepsi. Kerana tanpa keyakinan, tidak akan ada pelaburan untuk memacu ekonomi.
Untuk menghargai sumbangan penjawat awam, yang berikut telah diumumkan:

1) Untuk memanjangkan tempoh “Fully-Paid Study Leave” dengan biasiswa kepada Kumpulan Sokongan (Support Group), yang pada masa ini terhad kepada Kumpulan Pengurusan dan Profesional.

2) Cuti kuarantin sehingga 5 hari tanpa rekod untuk penjawat awam yang mempunyai anak yang sakit dan perlu dikuarantinkan.

3) Kemudahan pinjaman komputer yang dilanjutkan bagi pembelian smartphone. Penjawat awam boleh gunakan ini sekali setiap 3 tahun, dan terhad kepada pembelian sebanyak RM5,000.

4) Peningkatan had pinjaman motosikal untuk penjawat awam, daripada RM5,000 kepada RM10,000.

5) Meningkatkan pinjaman perumahan kakitangan awam kepada RM200,000 dan RM750,00, daripada RM120,000 dan RM600,000.

6) Menyiapkan 30,000 unit Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M). Ia akan dijual pada harga RM90,000 hingga RM300,000, iaitu 20% di bawah harga pasaran.

7) Melanjutkan kontrak perkhidmatan dan kontrak bagi pegawai-pegawai perkhidmatan yang tamat pada akhir tahun ini, kepada sekurang-kurangnya untuk tempoh 1 tahun lagi.

8) Bagi menangani isu doktor pakar berhenti daripada kerja di hospital Kerajaan dan kelewatan naik pangkat, Gred 56 diperkenalkan di antara Gred 54 dan JUSA C untuk pakar-pakar perubatan dan pergigian.

9) Untuk melantik kumpulan pertama doktor, doktor gigi, dan ahli farmasi dengan kontrak terbaru sebelum Disember 2016, disebabkan oleh kekangan dalam jawatan tetap.

Dalam erti kata lain, hampir 2,600 daktor tanpa pengalaman “housmanship” dibenarkan bekerja di hospital Kerajaan berdasarkan kontrak.
Bagi kesejahteraan rakyat, Kerajaan terus komited untuk melaksanakan projek-projek mesra rakyat dan program di kawasan bandar dan luar bandar, seperti berikut:

1) Untuk mencerahkan kawasan kampung pada waktu malam, sebanyak 97,000 lampu jalan dan 3,000 lampu LED akan dipasang di persimpangan jalan untuk 7,500 kawasan kampung di seluruh negara.

2) Untuk meningkatkan hubungan jalan antara kampung dan bandar, 616KM jalan raya dan jambatan kampung akan dibina dan dinaik taraf dengan peruntukan sebanyak RM1.2 bilion.

3) Untuk memastikan jalan negeri, sebanyak RM4.6 bilion diperuntukkan kepada semua negeri-negeri di bawah Sistem Maklumat Rekod Jalan Raya Malaysia (Malaysian Road Records Information System).

4) Untuk membina dan membaik pulih 17,000 unit rumah miskin dan usang di kampung-kampung terpencil dan penempatan orang asli dengan peruntukan sebanyak RM350 juta.

5) Untuk meningkatkan bekalan air bersih dengan peruntukan sebanyak RM732 juta, mensasarkan 5,200 rumah dan menaik taraf sistem bekalan air Felda.

Dana bekalan air akan ditubuhkan dengan segera, dengan peruntukan sebanyak RM500 juta untuk menangani isu bekalan air diseluruh negara.

6) Menyediakan bekalan eletrik di kawasan luar bandar, menyasarkan kira-kira 10,000 buah rumah dengan peruntukan sebanyak RM460 juta.

7) Kerajaan mengambil berat tentang kebajikan kediaman bandar, terutamanya rumah pangsa. Rumah pangsa yang ada sekarang ini kekurangan penyelengaraan dan fungsi lif yang baik:

8) Kerajaan akan melaksanakan projek mesra rakyat dengan peruntukan sebanyak RM800 juta, dengan keutamaan diberikan kepada kontraktor tempatan G1 dan G2.

9) Sebanyak 69 rancangan pengurangan banjir akan diteruskan di seluruh negara, dengan peruntukan sebanyak RM495 juta.

10) Kerajaan akan melaksanakan MyBeautiful New Home, terutamanya bagi kumpulan B40 dengan peruntukan sebanyak RM200 juta.

Pada peringkat awal, sebanyak 5,000 unit akan dibina dengan harga antara RM40,000 hingga RM50,000 seunit. Kerajaan akan membiayai RM20,000, manakala baki akan dibayar secara ansuran oleh setiap pemilik.

11) Sebanyak 9,850 unit rumah akan dibina di bawah Program Perumahan Rakyat dengan peruntukan sebanyak RM134 juta.

12) Sebanyak 11,250 rumah PPR sedang dibina dengan peruntukan sebanyak RM576 juta. Rumah-rumah PPR itu akan dijual pada harga antara RM35,000 dan RM42,000.
Untuk membantu meningkatkan peluang pendapatan rakyat, terutamanya golongan B40, RM275 juta akan diperuntukkan untuk tujuan:

1) Memperluaskan MySuria Prog di seluruh negara dengan peruntukan sebanyak RM45 juta. Panel solar akan dipasang di lebih 1,600 buah rumah.

2) Memperluas Program Mobileprenuer oleh Giatmara, dengan peruntukan sebanyak RM30 juta, menyasarkan 3,000 peserta menggunakan motosikal.

3) Pengenalan program usahawan dalam sektor pertanian untuk melahirkan 3,000 usahawan muda dengan peruntukan sebanyak RM100 juta.

4) Menghidupkan semula program eUsahawan dan eRezeki di bawah MDEC, yang terdiri daripada 300,000 peserta dengan peruntukan sebanyak RM100 juta.

5) RM10 bilion diperuntukkan untuk subsidi, yang terdiri daripada subsidi bahan api termasuk untuk gas memasak, tol, pengangkutan awam dan pelbagai insentif lain.

6) Untuk membantu petani, Kerajaan akan memperuntukkan RM1.3 bilion untuk memberi subsidi harga, benih, dan baja termasuk padi bukit.

7) Sebagai insentif kepada pekebun getah kecil-kecilan yang berdaftar, Kerajaan akan memperuntukkan RM250 juta untuk pengeluaran getah.

8) Kerajaan akan memperkenalkan Bantuan Musim Hujan dengan jumlah sebanyak RM250 setiap bulan selama tempoh 3 bulan pada bulan November, Disember, dan Januari.

9) Elaun kos hidup bulanan untuk para nelayan sebanyak RM200, dinaikkan kepada RM300. Ini akan beri manfaat kepada 57,000 nelayan di negara ini.
Bantuan BR1M bagi tahun akan datang, yang akan memberi manfaat kepada 7 juta penerima dengan peruntukan sebanyak RM6.8 bilion, dinaikkan seperti berikut:

1) Bagi isi rumah di dalam pengkalan data e-Kasih dengan pendapatan bulanan bawah RM3,000, ia akan ditingkatkan kepada RM1,200, daripada RM1,050 dan RM1,000.

2) Untuk isi rumah yang berpendapatan RM3,000 hingga RM4,000, ia akan dinaikkan daripada RM400 kepada RM900.

3) Bagi individu bujang berpendapatan bawah RM2,000, ia akan dinaikkan daripada RM400 kepada RM450.

4) Skim Khairat Kematian diteruskan dengan pampasan RM1,000, yang akan diberikan kepada waris penerima BR1M dan orang yang tergolong dalam kategori warga tua.

5) RM4.6 bilion diperuntukkan bagi pendidikan TVET. 4 institusi TVET akan dijadikan politeknik, dan 4 lagi kolej vokasional dan 1 lagi akan menjadi sebuah pusat latihan untuk tenaga pengajar TVET.

6) RM220 juta diperuntukkan untuk menaik taraf peralatan pendidikan di institusi TVET, serta RM360 juta untuk Dana Koperasi Pembangunan Kemahiran (Skill Development Fund Corporation).

7) Potongan cukai sebanyak 2 kali untuk diberikan ke atas perbelanjaan yang dilakukan oleh syarikat-syarikat swasta untuk menyediakan Program Latihan Berstruktur untuk pelajar di bawah TVET.

8) RM50 juta diperuntukkan untuk melanjutkan program SL1M oleh GLC kepada 20,000 graduan pada tahun 2017, berbanding dengan 15,000 graduan pada 2016.
Bagi sektor perumahan, yang berikut telah diumumkan untuk meningkatkan pembeli rumah pertama:

1) Menyediakan tanah kosong Kerajaan di lokasi-lokasi strategik untuk GLC dan PR1MA untuk membina lebih daripada 30,000 rumah dengan harga jualan, atau RM150,000 kepada RM300,000.

2) Untuk membina sekitar 10,000 buah rumah di kawasan bandar untuk disewa kepada belia yang layak dengan pekerjaan, tetap termasuk graduan muda yang memasuki pasaran buruh.

3) Untuk membina 5,000 unit Rumah Mesra Rakyat, dengan Kerajaan memberi subsidi sehingga RM20,000 seunit. RM200 juta akan diperuntukkan kepada SPNB.

4) Skim baru khas “penambahan” pembiayaan akhir (end financing) untuk program PR1MA, di mana 12,000 unit bernilai RM3 bilion telah ditempah.

5) Pembiayaan akan menjadi lebih mudah untuk pembeli dengan jumlah pinjaman sehingga 90% kepada 100%, dengan kadar penolakan pinjaman akan dikurangkan secara drastik.

Sebagai contoh, pemohon yang mempunyai pendapatan bulanan RM3,000, kini layak untuk meminjam lebih daripada RM187,000, akan dapat pinjaman sebanyak RM295,000.

6) Pengecualian duti setem akan ditingkatkan kepada 100% ke atas instrumen pemindahan dan pinjaman perumahan (instruments of transfer and housing loan instruments), untuk membantu kurangkan kos pemilikan rumah pertama.

Pengecualian ini adalah terhad kepada rumah dengan nilai sehingga RM300,000 untuk pembeli rumah pertama untuk tempoh 1 Jan 2017 ini hingga 31 Disember 2018.

7) Rumah Generasi Ke-2 pembangunan infrastruktur, sejumlah RM200 juta diperuntukkan kepada Felda, RM100 juta untuk Felcra, dan RM100 juta untuk Risda.

8) Pelepasan cukai diperluaskan untuk memasukkan pembelian surat khabar yang dicetak, telefon pintar serta tablet, langganan Internet dan juga yuran keahlian gimnasium.

9) Untuk pembangunan sukan, sejumlah RM1.2 bilion diperuntukkan kepada Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

10) Sebanyak RM25 juta diperuntukkan untuk program penjagaan kesihatan, serta projek menaik taraf kemudahan hospital di seluruh negara dengan peruntukan sebanyak RM536 juta.

11) Kerajaan akan melancarkan satu inisiatif untuk perkhidmatan jalur lebar Ethernet di universiti awam, yang akan dinaikkan kepada maksimum atau 100GB sesaat.

SKMM akan menyediakan RM1 bilion untuk memastikan liputan dan kualiti jalur lebar di seluruh negara mencecah sehingga 20MB sesaat.

12) Untuk menggalakkan pembangunan PKS, Kerajaan akan memperuntukkan sebanyak RM75 juta untuk melaksanakan program di bawah Pelan Induk PKS. Rebat 2% akan diberikan pada kadar faedah yang dikenakan kepada peminjam PKS dibawah skim SJPP itu.

Rebat ini adalah terhad kepada jumlah pembiayaan yang terkumpul sebanyak RM1 bilion, dimana ia melibatkan peruntukan sebanyak RM100 juta untuk tempoh 5 tahun.
Insentif yang disediakan dalam bidang pendidikan untuk membantu ibubapa mengurangkan beban persekolahan anak-anak adalah seperti berikut:

1) Menyediakan Program Bantuan Persekolahan sebanyak RM100 bagi setiap pelajar yang berada dalam kelompok isi rumah yang berpendapatan sehingga RM3,000, yang dijangkakan akan diterima seramai 3.5 juta pelajar.

2) RM1.1 bilion diperuntukkan bagi Program Bantuan Makanan Asrama kepada 365,000 pelajar.

3) RM300 juta bagi Program Bantuan Makanan Tambahan bagi pelajar sekolah rendah.

4) RM1.1 bilion diperuntukkan sebagai bantuan tambahan bagi membayar yuran sekolah, bantuan buku teks dan bantuan geran per kapita.

5) Kerajaan akan menyediakan geran sehingga RM50 bagi simpanan yang terkumpul dalam SSPN-I bagi pelajar darjah satu di sekolah kebangsaan dan setara.

6) Baucar buku akan digantikan dengan kad debit pelajar berjumlah RM250 yang boleh digunakan untuk membeli buku, alat tulis, peralatan komputer dan juga akses internet.
Dalam usaha bagi menggalakkan pembayaran kembali PTPTN, insentif-insentif seperti yang berikut akan diberikan:

1) 15% diskaun jumlah keseluruhan hutang untuk hutang yang dibayar penuh.

2) 10% diskaun jumlah keseluruhan hutang untuk pembayaran sekurangnya 50% daripada jumlah penuh hutang dibuat dalam satu pembayaran.

3) 10% diskaun bagi pembayaran melalui potongan gaji atau secara “direct debit” mengikut jadual pembayaran yang ditentukan.

4) Diskaun berikut akan berkuatkuasa secara efektif bermula Sabtu, 22 Oktober 2016 sehingga Disember 2017.
Kerajaan juga komited dalam usaha menaiktaraf perkhidmatan pengangkutan awam bagi kawasan luar bandar. Berikut merupakan langkah yang bakal diambil:

1) Bantuan kewangan bagi keluarga miskin, termasuk bantuan am bernilai sehingga RM300 sebulan dan juga bantuan penjagaan kanak-kanak sebanyak RM450 sebulan.

2) Peruntukan sebanyak RM424 juga akan diberikan kepada golongan warga emas dalam bentuk bantuan sebanyak RM 300 sebulan.

3) RM535 juta diperuntukkan bagi golongan kurang upaya termasuk elaun pekerja, elaun latihan dan bantuan kanak-kanak bagi golongan kurang upaya yang tidak mampu bekerja.

4) Perlepasan cukai GST bagi pembelian alat bantuan bagi golongan kurang upaya.
Diantara projek infrastruktur yang diumumkan dalam bajet 2017 adalah seperti berikut:

1) Pembinaan East Coast Rail Line yang dijangkakan akan menelan kos sebanyak RM55 bilion.

2) Mempercepatkan pembinaan Lebuhraya Pan Borneo di Sabah dan Sarawak.

3) Sebanyak RM100 bilion diperuntukkan bagi membaikpulih landasan keretapi Pantai Timur di Gua Musang-Tumpat yang musnah akibat banjir.

4) RM20 juta akan diperuntukkan kepada Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil 1Malaysia untuk memberikan bantuan pinjaman kepada komuniti penjaja.

5) Kerajaan akan memperkembangkan program pra-sekolah ke 50 buah sekolah dengan peruntukkan sebanyak RM10 juta bagi sekolah Tamil.

6) Diantara usaha kerajaan untuk memperkasakan golongan Bumiputera adalah dengan memperuntukkan RM100 juta kepada SME Bank untuk meningkatkan peluang bagi usahawan Bumiputera.

RM300 juta juga akan diberikan kepada Tekun untuk membantu industri kecil dan sederhana melalui skim baharu yang diperkenalkan di bawah nama Temanita.

7) RM1.8 bilion diperuntukkan kepada jabatan pertahanan bagi penyelenggaraan asset dan sejumlah RM322 juta diperuntukkan bagi latihan kendiri di Esscom.

8) Kementerian Perumahan memperuntukkan RM12.8 bilion termasuk sejumlah RM8.7 bilion bagi pihak polis.

9) Untuk memberikan sokongan kepada wanita bekerjaya untuk menyusukan anak mereka, kerajaan memperkenalkan pelepasan cukai sehingga berjumlah RM1,000 bagi pembelian peralatan berkaitan penyusuan.

10) Pelepasan cukai sehingga RM1,000 diperkenalkan kepada pembayar cukai yang menghantar anak mereka yang berumur enam tahun ke bawah ke nurseri dan tadika yang berdaftar.

11) JAKIM menaikkan elaun bulanan 15,000 Iman di seluruh negara daripada RM750 ke RM850. Insentif lain seperti pembayaran RM500 kepada 16,000 orang bilal dan siak yang menguruskan masjid.

Elaun guru KAFA juga dinaikkan daripada RM800 ke RM900 sebulan.

12) RM85 juta diperuntukkan kepada Permata.

13) Penjawat awam akan mendapat bantuan khas RM500 manakala pesara penjawat awam akan menerima bantuan khas sebanyak RM250.

[Sumber asal: The Star Online]